China’s jaarlijkse Emoji-censuur

Eerder deze maand namen de populaire Chinese sociale platformen Sina Weibo en Wechat beide hun jaarlijkse maatregelen om een ​​herdenking van het Tiananmen Square Massacre van 1989 te dederen. Deze maatregelen hebben opnieuw opgenomen dat het verwijderen van SELECT EMOJIS uit hun respectieve Emoji-toetsenborden, zoals hun [蜡烛] -toetsenontwerp.
Dit jaarlijkse censuresip van Emojis op Sina Weibo, verwees in het algemeen eenvoudigweg als “Weibo”, was aanvankelijk bevorderd door BBC Journalist Kerry Allen op Twitter. Bevestiging van hun verwijdering, kwam dan van de site wat op WEIBO de volgende dag is.
Alle Emojis die routinematig verdwijnt tijdens de Tiananmen-verjaardag zijn momenteel nog steeds beschikbaar om te bekijken. Zou opnieuw controleren wanneer het middernacht in #china haalt – normaal gesproken verdwijnen deze vier van Sina Weibo de dag vóór 4 juni. Kerry Allen 凯丽 (@ Kerrya11en) 2 juni 2021
De verdwijnende Emoji op Weibo in het licht van 4 juni What’s On Weibo (@whatsonweibo) 3 juni 2021
Aanvullende rapportage van de Cherylte van Insider Asië, gedetailleerd hoe het niet alleen was dat de kaars werd verwijderd uit Weibo’s Custom Emoji-picker, echter: de onderliggende shortcode bleek te worden gedeactiveerd.
Vandaag heb ik ook geëxperimenteerd met deze nieuwsgierige ontwikkeling op Weibo. Om alle info te onderdrukken met betrekking tot het Tiananmen Sq-bloedbad van 1989, blokkeert het platform alle berichten met … wacht op het … de kaars emoji. 🕯Lees het hier op @insiderasie: Cherylte (@thecherylt) 4 juni, 2021
Een totaal van drie emoji’s werden door de 3 juni verwijderd: de kaars, de taart en de dalende blademoji-ontwerpen die worden gesuperponeerd door het platform via de shortcodes [蜡烛], [蛋糕] en [微风] respectievelijk.

Ondertussen merkte Researcher Xibai XU opgemerkt dat Wechat ook hun Candle Emoji-ontwerp van hun Custom Emoji-picker van de 3 juni had verwijderd, hoewel Cherylte leek nog steeds de Emoji te kunnen sturen via zijn kortecode op Wechat:
(1) Over Subtiele censuur in China op 04 juni is de Emoticon voor Candle verdwenen uit de vervolgkeuzemenu’s in WeChat / QQ, hoewel men nog steeds handmatig [蜡烛] in het dialoogvenster kan typen. Het is ook niet mogelijk om profielfoto te wijzigen als gevolg van ‘systeemonderhoud’. Xibai xu (@xuxibai) 3 juni 2021
Ik heb dit zowel op Weibo als Wechat getest. Het gaat door op Wechat, dat mild verrassend is. Ik herinner me de dagen dat mijn vrienden die in China wonen, geen WeChat-berichten kon krijgen die ik die vermeldde 秦始皇 (de Qin Emperor) of 维尼 小熊 (Winnie de Poeh) had verzonden .- Cherylte (@thecherylt) 4 juni 2021
Op het moment van schrijven lijkt Weibo’s jaarlijkse Emoji-ballingschap voor een ander jaar te zijn geëindigd.
Het lijkt erop dat de emojis terug is! Kerry Allen 凯丽 (@ Kerrya11en) 8 juni 2021
Het verwijderen van de Candle Emoji op Weibo nadert de verjaardag van het Tiananmen-bloedbad vindt plaats sinds 2012.
Het Tiananmen-bloedbad is niet het enige onderwerp waarvoor de kaarsemoji echter is gecensureerd. In 2017 werd de kaars ook gecensureerd na de dood van de Nobelprijswinnaar van Nobelprijs Liu Xiaobo om alle tribues te ontmoedigen aan de genotde criticus van de Chinese Communistische Partij.
🚫 emoji’s en andere censuur
Emojis zijn in het centrum van twee andere belangrijke nieuwsverhalen in verband met Chinese censuur op Weibo: in één geval als het onderwerp van censuur, maar in een andere als middel om censuur te ondermijnen.
Ten eerste wordt de 🇹🇼-vlag voor Taiwan niet ondersteund op iOS-apparaten wanneer de regio is ingesteld op. Dit is schijnbaar het geval omdat Apple ondersteuning voor de 🇹🇼-vlag voor Taiwan in andere naties heeft geïntroduceerd via de iOS 9-update van de late 2015.
Het iOS Emoji-toetsenbord toont de 🇹🇼 Taiwanse vlag helemaal niet als de regio is ingesteld op China. Het karakter presenteert als een ontbrekend teken (☒) bij bekeken op websites of in berichten op een Chinese iPhone 28 maart 2018
Het is niet alleen het geval dat de 🇹🇼 -vlag voor Taiwan niet beschikbaar is via de EMOJI-toetsenborden van de apparaten: het ontwerp is niet-ondersteuning en zal als een ontbrekend karakter (☒) renderen.
Bovendien was de 🇹🇼 vlag voor Taiwan verborgen op de Emoji-toetsenborden van Apple-apparaten in Hong Kong in 2019.
De mij ook beweging ervoer ook een zware censuur in China, maar vrouwen begonnen emoji’s te gebruiken om het censuur te ondermijnen. Specifiek gebruikten ze de combinaties van 🍚 gekookte rijst en 🐇 Konijn Emojis (of inderdaad WEIBO’s eigen [兔子] Konijnenschort).
In China waar Weibo de #metoo hashtag blokkeert, draaien vrouwen zich tot Emojis 🍚🐰 ‘wanneer ze hardop worden gesproken, de woorden voor “rijstkonijn” uitgesproken “MI TU”, een homofoon die slimme detectie’ 31 maart 2018 ontwijkt
Daarnaast zijn Emoji’s ook gebruikt om een ​​gecodeerd middel te creëren om China’s internetcensuur als geheel te bespreken via het gebruik van het 🏞️ National Park en 🦀 Crab Emojis.
🏞🦀 “Rivierkrab” klinkt als harmonie in het Chinees en wordt gebruikt als een subtiele verwijzing naar het Chinese beleid van internetcensuur. Dit is te wijten aan ex-Chinese Leader Hu Jintao’s ideologie branding dit als onderdeel van een “harmonieuze samenleving” 2 april 2018
Emoji’s zijn ook naar verluidt gebruikt om grote stukjes tekst te fragmenteren om de censuur van een interview met een arts in Wuhan aan het begin van de uitbreken van de CoviT-19 in de stad te ondermijnen.
🔡 Wechat en Weibo’s Emoji Shortcodes
In tegenstelling tot de meeste Emoji-leveranciers houden de primaire emoji-ontwerpen van zowel Sina Weibo en Wechat niet aan de Unicode-standaard.
In plaats daarvan zijn ze geconstrueerd via een reeks aangepaste shortcodes, waarbij vierkante haakjes een reeks Latijn of personages omsluiten en worden weergegeven met een aangepast emoji-achtig ontwerp in tekst. Zowel Wechat als Weibo delen bepaalde shortcodes voor een selectie van hun aangepaste emoji-achtige ontwerpen, maar deze lijken beperkt te zijn tot een handvol karakters.

Wanneer gebruikers tekst kopiëren en plakken, inclusief een ‘emoji’ van WeChat in een e-mail of een andere app, gaat de kleurrijke afbeelding niet mee, zoals met emoji’s die zich hechten aan de aanbevelingen van Unicode.
In plaats daarvan verschijnt de Square Bracket-gebaseerde tekststring die wordt gebruikt om het personage op beide platform te maken. Dus het overzichtige gerichte karakter dat wordt weergegeven via de [右哼哼] -kortcode op zowel Wechat als Weibo, repliceert niet op andere platforms, en de tekst “[右哼哼]” verschijnt gewoon in plaats daarvan. Daarom worden we gewoon aangeduid als Emoji’s, wat op de platforms wordt weergegeven, correct worden aangeduid als een reeks in-app-stickers.
🤸 Shortcode flexibiliteit
Deze platformspecifieke shortcode-implimentatie maakt een grote flexibeler mogelijk bij het maken van nieuwe emoji-achtige ontwerpen, vooral in reactie op huidige gebeurtenissen. Een voorbeeld is Weibo’s “Kom op Wuhan” -karakter, die wordt weergegeven via de shortcode [武汉 加油] en wordt weergegeven als een gespoeld, pleitend emoji-karakter met een rood hart met “Wuhan” (“武汉”) geschreven binnenin.

Dit aangepaste ontwerp werd bijna zeker geïmplementeerd op Weibo na het uitbraak van Covid-19 in de stad.
Weibo heeft ook een aangepast oranje handontwerp gebouwd via “[点亮橙色]” (“Light Up Oranje” in het Engels), die lijkt op een campagne van de Verenigde Naties om gendergerelateerd geweld in november 2020 te elimineren. Deze opname in de Weibo ‘Emoji’-toetsenbord bevat een zekere intriges gezien de eerder geschetste censuur van de #metoo-beweging op het platform.

Een verzameling van de aangepaste emoji-achtige ontwerpen die op WEIBO als Wechat worden gebruikt, zijn beschikbaar om aan te kunnen zien, naast hun respectievelijke shortcodes.
📖 Lees meer

Roken en geweld verwijderd van WeChat Emojis
Chinees Nieuwjaar: er is daar een emoji voor
Apple verbergt de vlag van Taiwan in Hong Kong
Chinese iPhones zullen deze emoji niet laten zien

Search Emojis: